استفاده از پرتودهی در صنعت و کشاورزی

کد مطلب: 2788
  • 11 تیر 1399
  • 15:05
  • 0 دیدگاه
  • 851 بازدید
  • Article Rating

دکتر عبدالله صولتثنا، معاون سازمان انرژی اتمی با اشاره به تفاوت پرتودهی با تراریخته، اظهار کرد: در پرتودهی تنها میکروبها عقیم میشوند و لذا موادغذایی پرتودیده اصولا ناسالم نیستند و تغییر ژنتیک در آن اتفاق نیفتاده است.

وی هدف فناوری هسته‌ای را تولید سرمایه دانست و افزود: گردش مالی انرژی هسته‌ای از حیث سوخت هسته‌ای و نیروگاه‌های هسته‌ای تنها ۵۰درصد گردش مالی مسائل مربوط به انرژی هسته‌ای را تشکل می‌دهد و ۵۰درصد دیگر به کاربردهای غیرقدرت و غیرسوخت همچون بهداشت و درمان، صنعت، کشاورزی، حفظ محیط‌زیست، امنیت‌غذایی و... اختصاص می‌یابد.

مدیرعامل شرکت توسعه کاربرد پرتوها، با بیان اینکه از پرتو گاما برای استریل سازی و میکروب زدایی ماسک، گان و دستکش‌های بهداشتی استفاده می‌شود، گفت: موادغذایی به‌دلیل فرایندهای میکروبی خیلی زود فاسد می‌شوند، اما با پرتوهای حاصل از اتم، اشعه گاما یا الکترون، جمعیت میکروب در محتوای یک ماده غذایی را کاهش می‌دهیم و فساد آن را به تعویق می‌اندازیم.

وی با اشاره به سبزشدن پیاز و سیب‌زمینی در یک مدت کوتاه، خاطرنشان کرد: اگر به پیاز و سیب‌زمینی پرتودهی کنیم حدود چهارسال سالم می‌مانند، زیرا سلول های جنسی پیاز و سیب‌زمینی با پرتو گاما عقیم‌شده و گیاه دیگر رشد نخواهد کرد. همچنین بار میکروبی گیاهان دارویی و ادویه‌جات نیز به واسطه تولید در محیط‌های غیرسالم زیاد است و لذا با پرتودهی می‌توانیم بار میکروبی آن را کاهش دهیم؛ بدون اینکه خواص موادغذایی کم شود.

پژوهشکده کشاورزی هسته‌ای پژوهشگاه علوم و فنون هسته‌ای سازمان انرژی اتمی بر روی ارقام برنج و مبارزه با آفات با استفاده از پرتو کار کرده است که استفاده از پرتو در شیر دام، تک جنس‌کردن گونه‌های مختلف ماهی، عقیم‌سازی جنس نر آفاتی همچون مگس مدیترانه و... از دیگر اقدامات این پژوهشکده است.

معاون سازمان انرژی اتمی، از راهاندازی یک مرکز تولید حشرات عقیمشده در استان گیلان خبر داد و عنوان کرد: در کمتر از یک‌سال پروژه ایجاد حشرات عقیم را در گیلان آغاز خواهیم کرد؛ البته ایجاد دو مرکز تولید حشرات عقیم در کشور کافی است و رهاسازی این حشرات در سایر استانها می‌تواند صورت بگیرد.

صولت ثنا، با اشاره به تفاوت پرتودهی با تراریخته، اظهارکرد: در تراریخته ژن یک موجود گرفته‌شده و در یک موجود واسط پرورش داده می‌شود و سپس در موجود دیگر جاسازی می‌شود، اما دُز پرتودهی یک میزان مشخص است و معمولا خاصیت مواد را تغییر نمی‌دهد و موجب جهش نمی‌شود. در واقع در پرتودهی تنها میکروب‌ها عقیم می‌شوند و لذا موادغذایی پرتودیده اصولا ناسالم نیستند و تغییر ژنتیک در آن اتفاق نیفتاده است.

 

منبع: ایسنا

امتیاز به خبر :

ارسال نظرات

نام

ایمیل

وب سایت

نظرات شما

هم اکنون هیچ نظری ارسال نشده است. شما می توانید اولین نظردهنده باشد.