کمبود کمباین؛ دردسری دیگر برای کشاورزان

کد مطلب: 2814
  • 21 تیر 1399
  • 12:33
  • 0 دیدگاه
  • 1014 بازدید
  • Article Rating

عباسی، رییس مرکز مکانیزاسیون کشاورزی یکی از مشکلات کمباین‌سازی کشور را انحصار در تولید دانست و گفت:

اکنون ۵۰درصد کمباین‌های کشور فرسوده و دارای عمر بالای ۱۳ سال هستند. زیرا یک کارخانه توان تولید کمباین مورد نیاز کشور را ندارد و از سوی دیگر به‌دلیل حمایت از تولید داخلی و نوسان نرخ ارز، امکان کمباین‌های وارداتی میسر نیست. یک کارخانه به تنهایی نمی‌تواند با ظرفیت محدود و تکنولوژی قدیمی عملیات برداشت غلات کشور را ساماندهی کند.

وی با بیان اینکه قیمت محصول و کمباین باید تطابقی با یکدیگر داشته باشند، اظهارداشت: طی پنج ماه اخیر پیش فاکتوری توسط کارخانجات کمباین‌سازی اراک ثبت و صادر نشده است. این کارخانه قیمت‌ها را مانند خودرو تغییر می‌دهند، درحالی‌که کشاورزان در یکسال زراعی قیمت گندم تولیدیشان ثابت است. سازمان حمایت از تولیدکنندگان و مصرف‌کنندگان مجوز افزایش ۱۵درصدی آن را صادر کرده اما کارخانه کمباین‌سازی اراک تقاضای افزایش ۶۰‌درصدی را برای هر دستگاه کمباین ارایه داده است. از سوی دیگر به‌دلیل نوسان نرخ ارز امکان واردات میسر نیست بنابراین کشاورزان ناچارند این دستگاه را با قیمت‌های بالا از کارخانه کمباین‌سازی اراک خریداری کنند.

عباسی تصریح کرد: اکنون نیاز سالانه کشور به کمباین برداشت غلات بین ۱۲۰۰ تا ۱۵۰۰ دستگاه است درحالی‌که کارخانه کمباین‌سازی اراک سالانه در بهترین شرایط تنها امکان تولید ۵۰۰ دستگاه کمباین را دارد. هرگونه تاخیر در فرایند برداشت محصول در موعد مقرر خطرات و هزینه‌های زیادی برای کشور در بردارد.

همچنین رییس مرکز مکانیزاسیون بخش کشاورزی گفت: تکنولوژی کمباین‌ها باید جدید، مدرن و  متناسب با برداشت عملکرد در اراضی کشاورزی باشد اما اکنون تکنولوژی کمباین کشور ما قدیمی است. عملکرد کمباین‌های تولید داخلی مدل متوسط (ای‌سی‌ام) برای برداشت بین چهار تا ۴.۵ تن در هکتار است درحالی‌که اکنون عملکرد تولید گندم و جو آبی و دیم کشور بین ۷ تا ۱۳ تن در هکتار است. بنابراین کمباین‌های دارای تکنولوژی قدیمی توان برداشت محصول در عملکرد بالا را ندارد و ما را با مشکل روبه‌رو کرده است.

طبق آمارها ۸.۲ میلیون هکتار سالانه زیرکشت محصولات گندم و جو آبی و دیم است، بنابراین باید این محصولات در زمان مناسب برداشت شود اما به‌دلیل کمبود کمباین در کشور مجبور به جابه‌جایی کمباین در استان‌های سراسر کشور هستیم یعنی زمان برداشت غلات بین چهار تا ۶ ماه از مناطق گرمسیر شروع و تا مناطق سردسیر به طول می‌انجامد.

سیدجعفر حسینی، مشاور نظام صنفی کشاورزی و منابع طبیعی کشور با اشاره به مشکلات ایجاد شده برای کشاورزان در پی کمبود کمباین اظهار داشت: در‌حال‌حاضر در مناطقی که برداشت محصولات کشاورزی از جمله گندم و کلزا انجام می‌شود با کمبود کمباین مواجه هستیم. به‌دلیل عدم تناسب عرضه و تقاضا، کمباین داران قیمت کارکرد اعلام شده توسط ستاد غلات کشور را رعایت نمی‌کنند و حداقل ۱.۵ برابر آن را می‌گیرند. به‌عنوان‌مثال نرخ برداشت جو و گندم آبی با کمباین سنگین وارداتی ۳۵۰ هزار تومان اعلام شده است اما هم اکنون کمباین داران رقمی در حدود ۵۰۰ هزار تومان تا ۷۰۰ هزار تومان برای این کار دریافت می‌کنند.

حسینی افزود: همچنین نرخ برداشت کلزا ۵۲۰ هزار تومان اعلام شده بود اما کمباین داران رقمی در حدود ۷۰۰ هزار تومان تا ۱ میلیون تومان دریافت می‌کنند که تمام این موارد به معنای افزایش هزینه برای تولیدکننده‌ها است.

این فعال بخش خصوصی همچنین از عدم وجود ناوگان مناسب برداشت کلزا به‌شدت انتقاد کرد و گفت: کمبود کمباین برداشت کلزا و هد مخصوص برداشت خسارات زیادی به کشاورزان وارد می‌کند. هنگام برداشت کلزا با کمباین تخصصی، حدود ۳درصد وزن محصول برداشت شده ریزش محصول وجود دارد این در صورتی است که در برداشت کلزا با کمباین غیرتخصصی، میزان ریزش حداقل ۲ تا ۳ برابر می‌شود.

وقتی از خودکفایی محصولی به‌ویژه گندم صحبت می‌کنیم باید تمام مشکلات و مسائل پیش‌روی آن را برطرف کنیم تا این امر تحقق یابد. در چند روز اخیر قیمت خرید تضمینی گندم و مشکل دیرکرد در پرداخت مطالبات گندمکاران و کشاورزان باعث به‌خطرافتادن ذخیره این محصول شده بود و به تازگی کمبود کمباین، فرسودگی و قیمت بالای آن برای کشاورز دردسرساز شده و منجر به افزایش هزینه‌های تولید شده است. هر ساله در چنین مواقعی با مشکلات متعددی همراه هستیم که بهتر است سازمان‌های مربوطه بررسی‌های لازم را داشته باشند و از همین الان به فکر رفع این مشکلات بوده و برای آینده برنامه‌ریزی‌های لازم را داشته باشند.

 

منبع: ایرنا

امتیاز به خبر :

ارسال نظرات

نام

ایمیل

وب سایت

نظرات شما

هم اکنون هیچ نظری ارسال نشده است. شما می توانید اولین نظردهنده باشد.