حمید رسولی، مدیرعامل شرکت خدمات حمایتی کشاورزی در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی ایرنا درباره وضعیت تامین کود اوره مورد نیاز بخش کشاورزی بیان کرد:
امسال بخش کشاورزی در تحویل کود اوره مورد نیاز خود با چالشهای متعددی روبهرو شد بهطوریکه در اوایل تیرماه به مدت یک ماه و به علت مطالبه افزایش قیمت فروش کود اوره به بخش کشاورزی تحویل کود اوره به این بخش متوقف شد. در مهرماه نیز به همین علت، فرایند تحویل کود اوره به بخش کشاورزی متوقف و با صدور مصوبات جدید توسط هیات دولت روند تحویل به شکل عادی دنبال شد اما متاسفانه از ۲۰ دیماه بهدلیل قطعی خوراک گاز شرکتهای پتروشیمی، تحویل کود اوره دوباره متوقف شده است. عدم تولید و تحویل کود اوره در این مقطع زمانی و مقارن با مصرف کود سرک و در آستانه کشت بهاره، شوک بزرگ برای بخش کشاورزی است.
ادامه قطع گاز شرکتهای پتروشیمی تولیدکننده کود اوره موجب کاهش تولید محصولات بخش کشاورزی خواهد شد بنابراین این امر تهدیدی برای امنیت غذایی کشور است.
رسولی علت توقف تولید کود اوره را بنا به اظهار مدیران عامل شرکتهای پتروشیمی قطعی خوراک گاز بهعلت برودت هوا و اولویت تخصیص گاز به مصارف خانگی عنوان کرد و گفت: اقدامات گستردهای در مدت اخیر برای وصل خوراک گاز شرکتهای پتروشیمی تولیدکننده کود اوره در قالب مذاکرات، جلسات، مکاتبات گسترده با وزیر نفت، مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی، مدیرعامل شرکت ملی گاز، معاون برنامهریزی وزیر نفت، ستاد تنظیم بازار کشور، سازمان حمایت از مصرفکنندگان و تولیدکنندگان، نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی، استانداران صورت گرفته است تا از همه ظرفیتهای ممکن، برای وصل خوراک گاز وآغاز تولید کود اوره استفاده شود.
مدیرعامل شرکت خدمات حمایتی کشاورزی خواستار توقف مقطعی صادرات کود اوره و تخصیص کامل تولید داخلی کود اوره به بخش کشاورزی شد و گفت: با توجه به وقفهای که در تولید و تحویل کود اوره مورد نیاز بخش کشاورزی کشور رخ داده است، انتظار میرود شرکتهای پتروشیمی تولید کننده علاوهبر سرعتدهی در افزایش تولید خود، بهصورت مقطعی صادرات خود را متوقف کنند تا کود اوره مورد نیاز کشور تامین شود. نیاز بخش کشاورزی کشور به تامین کود اوره سالانه نزدیک دو میلیون و ۲۰۰ هزارتن است که طی سالهای اخیر همه این نیاز از طریق شرکتهای پتروشیمی داخلی تامین و تدارک میشد. اکنون پنج شرکت پتروشیمی تولیدکننده کود اوره در کشور فعالیت دارند که سالانه نزدیک ۶ میلیون و ۵۰۰ هزارتن از این محصول را تولید میکنند.
تامین ۱.۶ میلیون تن کود اوره طی ۱۰ ماه
مدیرعامل شرکت خدمات حمایتی کشاورزی گفت: از ابتدای سال تاکنون نزدیک یک میلیون و ۶۰۰ هزار تن کود اوره تدارک و توزیع شده است که نسبت به سال گذشته حدود ۲۹ درصد رشد را نشان میدهد. طی همین مدت (توقف تولید کود اوره توسط شرکتهای پتروشیمی) نزدیک ۱۱۰ هزار تن کود اوره ذخیره شده شرکت خدمات حمایتی کشاورزی در اختیار کشاورزان قرار گرفته است.
رسولی با بیان اینکه از ۲۰ دی ماه تاکنون شرکتهای پتروشیمی کمتر از ۲۰ درصد سهمیه کودی خود را روزانه به این شرکت تحویل دادهاند افزود: در برخی موارد میزان کود تحویلی روزانه بین ۱۰ تا ۱۲ درصد بوده که این میزان کمتر از سهمیه روزانه تحویلی این شرکتها است.
بیشتر بخوانید: تهدید امنیت غذایی با توقف تولید کود اوره