مدیر گروه تغذیه بالینی و رژیمدرمانی، گفت: مصرف شیرهای غیرپاستوریزه، امکان دارد بیماریهای عفونی، میکروبی و اسهال را بهدنبال داشته باشد.
پروین میرمیران با بیان این مطلب گفت: درحالحاضر تکنولوژی بهقدری پیشرفت کرده است که استریلیزه و هموژنیزهکردن شیر، بهداشت آن را فراهم میکند.
وی با اشاره به اینکه در لبنیات نباید از روغن پالم استفاده شود، بیان کرد: البته در انواع لبنیات بهخصوص ماست بهمنظور بهبود طعم و مزه، روغنهای خوراکی اضافه میکنند و ممکن است که مصرف مکرر آن برای سلامتی مشکلساز باشد؛ بنابراین در اصالت و برچسبهای تغذیهای کالاهای خوراکی باید به میزان و نوع چربی افزودهشده به آن بهطور دقیق اشاره شود.
مدیرگروه تغذیه بالینی و رژیمدرمانی در ادامه به مصرف روزانه شیر در گروههای مختلف سنی تاکید کرد و گفت: برای کودکان توصیهشده که روزانه حداقل دو لیوان شیر مصرف کنند و در مورد کودکان دو سال به بالا توصیه به مصرف شیر کمچرب و کودکان زیر دو سال طبق علم روز و نظر اسلام توصیه به مصرف شیر مادر شده است. تغذیه با شیر مادر مناسبترین نوع تغذیه برای شیرخوار است. پس از زایمان، هیچ لحظهای را برای شروع تغذیه با شیر مادر نباید از دست داد. چربی موجود در شیر مادر از نوع چربیهایی زنجیره متوسط و بلند است که بهراحتی قابلهضم هستند و شیر مادر حدود ۴درصد چربی دارد. درحالحاضر علم روز به این نتیجه رسیده که مادران در سراسر دنیا و حتی آمریکا تشویق میشوند تا به فرزندانشان شیر خود را بدهند.
میرمیران ادامه داد: طبق تحقیقات انجامشده، شیرمادر برای رشد جسمی و ذهنی کودک باوجود چربی، برای رشد غشاهای سلولی مؤثر است. کودکانی که شیر مادر دریافت میکنند، در مقابل بیماریهایی همچون سرطان، اماس و سایر بیماریها مقاوم هستند. چراکه شیر مادر سرشار ازایمونوگلوبینهای تقویتکننده سیستم ایمنی است.
وی همچنین در مورد کودکانی که شیر مادر را مصرف نمیکنند، اظهار کرد: عدم مصرف شیر مادر نرمی استخوان را بهدنبال دارد و در الگوهای غذایی و راهنماهای روزانه گفته میشود که نوزادان باید شیر مادر را دریافت کنند.
مدیرگروه تغذیه بالینی و رژیمدرمانی دانشکده علوم تغذیه دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی در ادامه درباره تاثیرگذاری مصرف شیر بر استخوانها گفت: افرادی که تا سن بلوغ شیر را تا دو لیوان مصرف میکنند، از رشد استخوانی بهتری برخوردار هستند؛ یعنی رشد آنها، متناسب با قد و ژنتیک خانواده خواهد بود؛ اما افرادی که شیر کمتر مصرف میکنند ممکن است از جهت قدی به حد پتانسیل نرسند.
میرمیران بیان کرد: شیر در گروه لبنیات بیشترین تاثیر را نشست کلسیم بر استخوانها دارد تا ماست و پنیر و ...؛ بنابراین برای جلوگیری از نرمی استخوان در کودکان شیر را توصیه و در بزرگسالان برای پیشگیری از پوکی استخوان و شکستگیهای نواحی مختلف استخوان ناحیه دست و... نیز توصیه به مصرف لبنیات بهویژه لبنیات غنیشده از ویتامین D میشود. چون جذب کلسیم با ویتامین D افزایش مییابد؛ بنابراین اگر کلسیم در کنار ویتامین D باشد جذب آن بهتر است و پیشگیری از پوکی استخوان پیشگیری میکند. برای همین به افراد مسن توصیه میشود یک تا دو لیوان شیر بهطور روزانه بهمنظور جلوگیری از پوکی استخوان مصرف کنند.
وی در ادامه به تاثیر مصرف شیر بر استحکام دندانها تاکید کرد و گفت: چون ترکیب شیر از کلسیم است توصیه به دریافت شیر برای استحکام دندان میکنیم.
متاسفانه بهدلیل اطلاعرسانی غلط در رابطه با شیرهای پاستوریزه، مردم بهسمت شیرهای محلی و غیرپاستوریزه هجوم بردند که تبعات خوشایندی نخواهد داشت. باید درنظرگرفت که بیماریهای ناشی از شیرهای محلی میتواند مضرات بیشتری نسبت به موارد پاستوریزه داشته باشد.
منبع: مهر