نقش آموزش درکنار تامین امکانات برای آتش‌سوزی جنگل‌ها و مراتع

کد مطلب: 2784
  • 08 تیر 1399
  • 11:20
  • 0 دیدگاه
  • 572 بازدید
  • Article Rating

برای جلوگیری از آتش‌سوزی در جنگل‌ها و مراتع کشور و گستردگی آن باید به مسائل متعددی از جمله تامین اعتبارات لازم، نیروی انسانی و تجهیزات و امکانات موردنیاز توجه کرد. در کنار این موارد اطلاع‌رسانی و آموزش به مردم (گردشگران و کشاورزان) و فرهنگ‌سازی در مورد دلایل وقوع آتش‌سوزی موردنیاز است. همه عوامل به یکدیگر مرتبط بوده و مکمل هم هستند؛ درصورتی‌که تمام موارد رعایت شود می‌توان انتظار داشت که کمتر شاهد آتش‌سوزی‌های گسترده در جنگل‌ها و مراتع و واردآمدن خسارات فراوان به محیط‌زیست باشیم.

درهمین‌رابطه درپی وقوع حریق‌های متعدد و پراکنده در جنگل‌ها و مراتع کشور، عضو هیئت‌علمی موسسه تحقیقات جنگل‌ها و مراتع کشور با اشاره به آثار مخرب آتش‌سوزی‌های نقطه‌ای گفت: اگر این نوع از آتش‌سوزی‌ها در لحظات ابتدایی کنترل نشوند، به آتش‌سوزی گسترده تبدیل می‌شوند و علاوه‌بر آسیب‌زدن به درختان و به‌طورکلی پوشش‌ گیاهی، موجودات داخل خاک را ازبین‌می‌برند. از موجودات زنده داخل خاک می‌توان به انواع باکتری‌ها، میکروارگانیسم‌ها و حشراتی اشاره کرد که باعث می‌شوند مواد غذایی به گیاه و هوای کافی به ریشه‌های آن‌ها برسد. آتش‌سوزی‌های جنگلی تمامی این فعالیت‌های زیستی را متوقف می‌کند و سال‌ها طول می‌کشد تا این اکوسیستم‌ها به حالت طبیعی خود بازگردند و شاید در برخی موارد هیچ‌گاه به حالت طبیعی خود بازنگردند بنابراین اگر میزان آتش‌سوزی‌های نقطه‌ای را جمع کنید، خواهید دید که سطح آن در کشور بسیار بیشتر از میزان جنگل‌کاری و گسترش فضای سبزی است که ما در طول سال در کشور انجام می‌دهیم.

احمد رحمانی مناطقی که بیشتر محل تردد و حضور انسان‌هاست را مستعد وقوع آتش‌سوزی دانست و گفت: آتش‌سوزی‌های نقطه‌ای بیشتر در مناطقی رخ می‌دهد که پوشش گیاهی آن زیاد شده است و انسان‌ها در آن‌ها مناطق رفت‌وآمد دارند. متاسفانه افراد مختلف مسائلی چون رهانکردن شیشه و ته سیگار در طبیعت را جدی نمی‌گیرند و نمی‌دانند که یک حرکت نابه‌جا ممکن است یک فاجعه به بار آورد. ازاین‌رو نیاز به هشدار، هوشیاری و فرهنگ‌سازی در این زمینه  وجود دارد و صدا و سیما باید مردم را آگاه کند.

این عضو هیئت‌علمی موسسه تحقیقات جنگل‌ها و مراتع کشور ضمن بیان اینکه اراده همه جانبه برای جلوگیری و پیشگیری از وقوع آتش‌سوزی در کشور وجود ندارد، تاکید کرد: صداوسیما می‌تواند نقش بسیار پررنگی در زمینه اطلاع‌رسانی درباره عوامل موثر بر وقوع آتش‌سوزی‌های جنگلی داشته باشد و درباره راه‌های کاهش احتمال وقوع آن فرهنگ‌سازی کند اما متاسفانه در این زمینه کم‌کاری می‌کند و مردم را به‌اندازه کافی نسبت‌ به کارهایی که باید و نباید در طبیعت انجام دهند، آگاه نمی‌کند.

رحمانی در پایان با اشاره به اینکه علوفه‌های خشک‌شده در جنگل‌ها با گرم‌شدن هوا کاملا مستعد آتش‌سوزی می‌شوند، اظهارکرد: برخی از آتش‌سوزی‌ها از مزارعی که در مجاورت جنگل‌ها قرار دارند، آغاز می‌شود چون برخی از کشاورزانی که محصولاتی مانند گندم و جو را برداشت کرده‌اند، برای کاشت محصول جدید، باقیمانده محصولات خود را آتش می‌زنند. این اقدام می‌تواند منجربه سرایت آتش به جنگل‌ها و منابع طبیعی شود بنابراین لازم است درباره تبعات این کار به آنان آموزش داده و اطلاع‌رسانی شود.

 

 

منبع: ایسنا

امتیاز به خبر :

ارسال نظرات

نام

ایمیل

وب سایت

نظرات شما

هم اکنون هیچ نظری ارسال نشده است. شما می توانید اولین نظردهنده باشد.