برای جلوگیری از آتشسوزی در جنگلها و مراتع کشور و گستردگی آن باید به مسائل متعددی از جمله تامین اعتبارات لازم، نیروی انسانی و تجهیزات و امکانات موردنیاز توجه کرد. در کنار این موارد اطلاعرسانی و آموزش به مردم (گردشگران و کشاورزان) و فرهنگسازی در مورد دلایل وقوع آتشسوزی موردنیاز است. همه عوامل به یکدیگر مرتبط بوده و مکمل هم هستند؛ درصورتیکه تمام موارد رعایت شود میتوان انتظار داشت که کمتر شاهد آتشسوزیهای گسترده در جنگلها و مراتع و واردآمدن خسارات فراوان به محیطزیست باشیم.
درهمینرابطه درپی وقوع حریقهای متعدد و پراکنده در جنگلها و مراتع کشور، عضو هیئتعلمی موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور با اشاره به آثار مخرب آتشسوزیهای نقطهای گفت: اگر این نوع از آتشسوزیها در لحظات ابتدایی کنترل نشوند، به آتشسوزی گسترده تبدیل میشوند و علاوهبر آسیبزدن به درختان و بهطورکلی پوشش گیاهی، موجودات داخل خاک را ازبینمیبرند. از موجودات زنده داخل خاک میتوان به انواع باکتریها، میکروارگانیسمها و حشراتی اشاره کرد که باعث میشوند مواد غذایی به گیاه و هوای کافی به ریشههای آنها برسد. آتشسوزیهای جنگلی تمامی این فعالیتهای زیستی را متوقف میکند و سالها طول میکشد تا این اکوسیستمها به حالت طبیعی خود بازگردند و شاید در برخی موارد هیچگاه به حالت طبیعی خود بازنگردند بنابراین اگر میزان آتشسوزیهای نقطهای را جمع کنید، خواهید دید که سطح آن در کشور بسیار بیشتر از میزان جنگلکاری و گسترش فضای سبزی است که ما در طول سال در کشور انجام میدهیم.
احمد رحمانی مناطقی که بیشتر محل تردد و حضور انسانهاست را مستعد وقوع آتشسوزی دانست و گفت: آتشسوزیهای نقطهای بیشتر در مناطقی رخ میدهد که پوشش گیاهی آن زیاد شده است و انسانها در آنها مناطق رفتوآمد دارند. متاسفانه افراد مختلف مسائلی چون رهانکردن شیشه و ته سیگار در طبیعت را جدی نمیگیرند و نمیدانند که یک حرکت نابهجا ممکن است یک فاجعه به بار آورد. ازاینرو نیاز به هشدار، هوشیاری و فرهنگسازی در این زمینه وجود دارد و صدا و سیما باید مردم را آگاه کند.
این عضو هیئتعلمی موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور ضمن بیان اینکه اراده همه جانبه برای جلوگیری و پیشگیری از وقوع آتشسوزی در کشور وجود ندارد، تاکید کرد: صداوسیما میتواند نقش بسیار پررنگی در زمینه اطلاعرسانی درباره عوامل موثر بر وقوع آتشسوزیهای جنگلی داشته باشد و درباره راههای کاهش احتمال وقوع آن فرهنگسازی کند اما متاسفانه در این زمینه کمکاری میکند و مردم را بهاندازه کافی نسبت به کارهایی که باید و نباید در طبیعت انجام دهند، آگاه نمیکند.
رحمانی در پایان با اشاره به اینکه علوفههای خشکشده در جنگلها با گرمشدن هوا کاملا مستعد آتشسوزی میشوند، اظهارکرد: برخی از آتشسوزیها از مزارعی که در مجاورت جنگلها قرار دارند، آغاز میشود چون برخی از کشاورزانی که محصولاتی مانند گندم و جو را برداشت کردهاند، برای کاشت محصول جدید، باقیمانده محصولات خود را آتش میزنند. این اقدام میتواند منجربه سرایت آتش به جنگلها و منابع طبیعی شود بنابراین لازم است درباره تبعات این کار به آنان آموزش داده و اطلاعرسانی شود.
منبع: ایسنا
نام نام الزامی می باشد
ایمیل ایمیل الزامی می باشد آدرس ایمیل نامعتبر می باشد
وب سایت
درج نظر الزامی می باشد
من را از نظرات بعدی از طریق ایمیل آگاه بساز