آلودگی موادغذایی در فصل گرما ابتلا به بیماریهای رودهای را دو برابر افزایش میدهد و میتواند منجر به انواع سرطان و آسیبهای عصبی شود.
کارشناس بهداشت محیط افزود: دستهای از بیماریهای رودهای شامل مسمومیتهای غذایی هستند که به علت آلودگی موادغذایی به باکتریها، ویروسها و سایر عوامل بیماریزا در اثر عدم رعایت اصول بهداشتی علائم خود را به سرعت نشان میدهند.
مینا بهروزی ادامه داد: اسهال، تهوع، استفراغ، درد شکم، گرفتگی عضلات، تب و یرقان از علائم حاد بیماری رودهای هستند، اغلب افرادی که سیستم ایمنی مناسبی دارند، در مقابله با برخی بیماریهای ناشی از غذا، طی چند روز یا چند هفته بهبود مییابند، اما این گونه بیماریها در بعضی موارد، بهویژه در میان افراد آسیبپذیر (سالمندان، کودکان، نوجوانان، زنان باردار، افراد مبتلا به سوءتغذیه و افراد با سیستم ایمنی ضعیف شده)، بهخصوص زمانیکه درمان کافی صورت نگیرد، ممکن است به مرگ منجر شود.
بهروزی افزود: میکروبهایی که باعث بیماریهای اسهالی میشوند معمولا از طریق غذای آلوده به انسان منتقل شده و در این میان اسهال خونی و تب رودهای بسیار خطرناک هستند.
وی تصریح کرد: ممکن است کسانی که بهوسیله میکروبهای رودهای آلوده میشوند بیماری واضحی نداشته باشند و برای درمان آن کاری نکنند اما میکروب در بدن آنها باقی بماند و دیگران را از راه مدفوع و درصورتیکه دستها پس از اجابت مزاج با آب و صابون شسته نشوند بیمار کنند، اگر موادغذایی از جمله سبزیها و کاهو به تخم انگلهای رودهای آلوده باشند، میتوانند باعث بیماریهای انگلی مثل کرم و کیست شوند.
این کارشناس بهداشت ادامه داد: قارچها و کپکهایی که روی موادغذایی مانند آبلیمو، آبغوره، سس گوجهفرنگی و مربا و غیره رشد میکنند میتوانند باعث مسمومیت شوند و مصرف این مواد در درازمدت حتی میتواند موجب بروز سرطان شود.
بهروزی اظهار داشت: خوردن موادغذایی حاوی سموم مضر نیز میتواند دلیل مسمومیت غذایی باشد، این سموم میتوانند بهطور طبیعی در غذاها وجود داشته باشند، مانند برخی گونههای قارچ، یا توسط باکتری در غذایی که فاسد شده است، تولید شوند و به دلیل اینکه انواع مختلفی از ارگانیسمها میتوانند زمینهساز مسمومیت غذایی شوند، علائم و شدت آن میتواند متفاوت باشد.
به گفته وی، از زمانیکه غذای مسموم را مصرف میکنید تا زمانیکه علائم ظاهر میشوند میتواند از چند ساعت تا چند روز متغیر باشد و برخی موادغذایی در زمینه مسمومیت غذایی نسبت به بقیه خطر بیشتری ایجاد میکنند که از آن جمله میتوان به گوشت و مرغ به خوبی پختهنشده، تخممرغ، محصولات لبنی پاستوریزه نشده، نرمتنان صدفدار و میوهها و سبزیجات نشسته اشاره کرد.
بهروزی خاطرنشان کرد: مصرف موادغذایی آلوده به میکروب سالمونلا نیز بیماری سالمونلوز را به دنبال دارد که با اسهال و استفراغ و عفونیشدن بافت رودهای همراه است، معمولا احتمال آلودگی تخممرغ و گوشت مرغ به سالمونلا وجود دارد بنابراین باید دقت شود که گوشت مرغ و تخممرغ کاملا پخته شوند و پس از پاککردن مرغ باید تمام وسایل و سطوح در تماس، به دقت تمیز و ضدعفونی شوند، همچنین مصرف زرده تخممرغ خام و یا بهصورت عسلی خطر ابتلا به این بیماری را افزایش میدهد. علاوهبر میکروبها، مواد شیمیایی و سموم هم میتوانند موادغذایی را ناسالم کنند.
به گفته وی، موادی که به غذاها اضافه میشوند تا ظاهر و طعم غذا را بهتر کنند مثل رنگها، طعمدهندهها یا موادی که مدت نگهداری غذاها را بیشتر میکنند، اگر از نوع مناسب نباشند و به مقدار زیاد مصرف شوند باعث مسمومیت و بیماری خواهند شد.
با توجه به اینکه یکی از علائم جدید کرونا مشکلات گوارشی است و همچنین در فصل گرما معمولا این دسته از بیماریها شیوع بیشتری پیدا میکند انتظار میرود با اطلاعرسانی درست مردم را آگاه کنند تا با موجهشدن با این دسته از بیماریها بتوانند تصمیم درست بگیرند.
براساس گزارش سازمان جهانی بهداشت، سالانه حداقل ۶۰۰ میلیون بیماری ناشی از غذا سبب ایجاد بیماری در جهان میشود و ۴۲۰ هزار نفر بهدلیل بیماری با منشا موادغذایی جان خود را از دست میدهند.
منبع: ایرنا