امیرحسین حسینعلیزاده خراسانی فارغالتحصیل دانشگاه صنعتی امیرکبیر درخصوص طرح خود باعنوان «بررسی حذف آلاینده نفتی از آب زیرزمینی با استفاده از موانع نفوذپذیر واکنشدهنده» اظهارکرد: با توجه به آلودهشدن آبهای زیرزمینی پالایشگاه تهران به موادنفتی و احتمال انتشار آلودگی به آبهای کشاورزی جنوب تهران این پژوهش بهمنظور جلوگیری و بهبود شرایط آب آن منطقه انجام شد.
روش کار در این پروژه برمبنای قراردادن یک سری موانع پرشده از مواد جاذب و واکنشدهنده بر سر جریان طبیعی آب زیرزمینی است که با عبور آب با جریان طبیعی خود از این موانع آلودگی جذب و یا به مواد بیضرر یا کمضرر تبدیل میشود.
خراسانی افزود: کار در این پژوهش در قالب آزمایشگاهی شروع و جاذبهای مختلف مورد بررسی قرارگرفتند که در نهایت جاذب کربن فعال بهترین عملکرد را از خود نشان داد. در راستای تحقیقات و آزمایشات این جاذب توانست تا 95درصد از COD آب آلوده را حذف کند. نتیجه این کار در صنایع نفت و گاز و هر صنعت وابسته به ترکیبات نفتی که باعث آلودهشدن آبهای زیرزمینی میشود، قابل استفاده است.
خراسانی با اشاره به پیچیدگیهای کار گفت: پیچیدگی در انجام پژوهش بیشتر مربوط به تهیه مواداولیه جهت انجام تستهایCOD است که به علت تحریمها ورود این مواد با مشکل روبهرو بود و از طرفی برای تهیه، هزینههای بالایی را درپی داشت و گاها مواد تقلبی یا تاریخ گذشته در بازار بهعنوان نمونه اصل ارائه میشد.
ویژگی این طرح کمهزینهبودن و عدمنیاز این سیستم به هیچگونه منبع انرژی است چراکه آب با جریان طبیعی خود از بستر واکنشی عبور میکند و هیچگونه پمپ و یا هدایتکننده خارجی لازم نیست. همچنین کربن فعال که بهعنوان ماده واکنشدهنده در این سیستم استفاده شده ماده کمقیمت و ساختهشده از پسماند گیاهان و میوهجات (مانند پوست گردو) است.
خراسانی با بیان اینکه نمونه ایرانی این سیستم برای حذف آلایندههای نفتی وجود ندارد، بیان کرد: اما نمونه خارجی این پژوهش فقط برای حذف نفتالین از آب مورد بررسی قرارگرفته اما در این پژوهش روی طیف کامل آلایندههای نفتی (تمام برشهای نفتی) تحقیقات صورت گرفته است. مزیت رقابتی طرح کمهزینهبودن آن در مقایسه با تمام روشهای درجای تصفیه آب زیرزمینی است.
منبع: تسنیم