رییس دفتر استانهای ستاد احیای دریاچه ارومیه با بیان اینکه پس از آغاز اقدامات عملی این ستاد، گرد و غبار نمکی دریاچه ارومیه ۹۰درصد کاهش یافته، گفت: حتی در برخی نقاط بحرانی، میزان ریزگردهای نمکی به صفر رسیده است.
فرهاد سرخوش، رییس دفتر استانهای ستاد احیای دریاچه ارومیه با بیان اینکه در سال ۱۳۹۳ و قبل از آغاز اقدامات اجرایی ستاد احیای دریاچه ارومیه، مساحتی به وسعت تقریبی ۱۰۰ هزار هکتار بهدلیل عقبنشینی آب دریاچه ارومیه از اراضی حساس به فرسایش بادی محسوب میشد، افزود:
علاوهبر اقدامات تخصصی ستاد احیا در کنترل نقاط بحرانی ریزگردها، افزایش ۵۰درصدی وسعت دریاچه ارومیه و هشت برابری میزان آب آن سبب شد تا بسیاری از اراضی مستعد فرسایش بادی به حالت عادی و سفید بازگردند. از سال ۱۳۹۳ تا پایان سال ۱۳۹۸ بیش از ۶۷۳ میلیارد ریال اعتبار برای مقابله با کانونهای بحرانی ریزگردهای نمکی در دریاچه ارومیه مصوب شده است؛ تاکنون ۷۱درصد از این میزان مصوب یعنی بیش از ۴۳۶ میلیارد ریال برای انجام این طرحها اختصاص یافته است.
وی با تاکید براینکه تمامی کانونهای بحرانی گرد و غبار نمکی در حوضه آبریز دریاچه ارومیه تحت کنترل است، گفت: عملیات کنترل کانونهای گرد و غبار نمکی در این منطقه یا به اتمام رسیده یا در مرحله پایانی خود قرار دارد.
وی همچنین با اشاره به بهرهبرداری از طرحهای انتقال آب از جنوب آذربایجانغربی به دریاچه ارومیه، اظهار داشت: این طرحها در دیماه سال جاری به بهرهبرداری رسیده و سالانه نزدیک به یک متر به ارتفاع دریاچه ارومیه خواهد افزود.
کمترین میزان آب دریاچه ارومیه در سال ۱۳۹۳ یعنی یک سال قبل از آغاز کار عملی ستاد احیای دریاچه ارومیه با ۵۰۰ میلیون مترمکعب آب به ثبت رسید که هم اکنون میزان آب این دریاچه به بیش از چهار میلیارد مترمکعب رسیده که نزدیک به هشت برابر افزایش داشته است .باوجوداین افزایش نسبی تراز، نمودار تغییرات ۳۰ ساله دریاچه ارومیه بر پایه دادههای ماهوارهای نشان میدهد که این دریاچه هنوز با روزهای خوب خود فاصله زیادی دارد و افزایش بارشها و استفاده بهینه از منابع آبی بر اساس سیاستهای ستاد احیای دریاچه ارومیه میتواند ضمن ادامه روند افزایش تراز آب این دریاچه، به احیای کامل آن بیانجامد .هرچند تراز یکهزار و ۲۷۴ متر بهعنوان ارتفاع اکولوژیک دریاچه ارومیه اعلام شده ولی این دریاچه در تراز یکهزار و ۲۷۲ متر هم شرایط مطلوب خواهد داشت و بیش از ۹۵درصد کانونهای ریزگرد آن رفع خواهد شد.
دریاچه ارومیه در قالب طرحهای ستاد احیا قرار است ظرف مدت ۱۰ سال /از ۱۳۹۴/ به تراز اکولوژیک خود برسد که حدود یکونیم تا ۲ سال از برنامه عقب است؛ این دریاچه از اواسط دهه ۱۳۸۰ شروع به خشکشدن کرد و بنابر آمار بینالمللی تا سال ۲۰۱۵ میلادی حدود ۸۰درصد از مساحت آن خشک شد. با توجه به این اطلاعات و آمار، بخش زیادی از آب موجود در دریاچه ارومیه با بارشهای مناسب، انتقال خوب این بارشها با لایروبی رودخانههای اقماری، انتقال آب سدها، کاهش مصرف آب در بخش کشاورزی بوده که انتقال آب حوضه به حوضه میتواند به کمک این تدابیر آمده و روزهای نویدبخشی را برای دریاچه ارومیه خبر بدهد.
منبع: ایرنا