فعالیت‌های معدن‌کاوی روی نبض‌ کشور

کد مطلب: 2917
  • 19 شهریور 1399
  • 13:52
  • 0 دیدگاه
  • 393 بازدید
  • Article Rating

یک فعال محیط‌زیست ضمن انتقاد از فعالیت‌های معدن‌کاوی به‌عنوان اقدامی که مخاطرات زیست‌محیطی بسیاری به‌همراه دارد، گفت: بسیاری از فعالیت‌های معدن‌کاوی‌ روی نبض‌های حیاتی کشور از جمله کوه‌ها، رودها، جنگل‌ها و مراتع ارزشمند صورت‌ می‌گیرد و زمانی‌که روی نبض حیاتی یک سرزمین چنین فعالیت‌هایی انجام می‌شود حیات آن سرزمین به‌مخاطره می‌افتد.

مسعود امیرزاده با اشاره به اینکه ایران به لحاظ بحران‌های زیست‌محیطی شرایط خوبی ندارد، اظهار کرد:

بحران‌های زیست‌محیطی کشور تنها منحصر به مساله آب نیست بلکه متوجه مسائلی از جمله خاک، پوشش‌های گیاهی، جمعیت جانوری و ذخایر ژنتیکی نیز می‌شود. ازاین‌رو تمام داده‌ها حاکی از این است که ما در وضعیت بحرانی زیست‌محیطی به‌سر می‌بریم و تداوم اقداماتی ازجمله فعالیت‌های معدن‌کاوی وضعیت زیست‌محیطی کشور را به‌سمت نقطه بازگشت‌ناپذیری هدایت می‌کند. باید بپذیریم که طبیعت دارای یک نظام و سامان مخصوصی است که در بستر خود امکان حیات را فراهم می‌کند اما چند سال است که نگاه ما به طبیعت به‌عنوان بستری که در آن حیات جریان دارد تغییر کرده است و به‌جای بهره‌مندی از مواهب طبیعت به جان آن افتاده‌ایم.

این فعال محیط‌زیست همچنین با اشاره به بحران آب در کشور اظهار کرد: آن‌چه در فضای رسانه‌ای و در بین مردم به طبیعت‌خواری معروف است شامل کوه‌خواری، جنگل‌خواری، زمین‌خواری، دریاخواری و رودخواری می‌شود و طبیعت‌خواری در حوزه معدن‌کاوی نیز اتفاق می‌افتد این درحالی ا‌ست که ما به‌عنوان کشوری که دچار بحران آب هستیم برای ادامه حیات چه در گذشته و چه در آینده به‌وجود کوه‌ها به‌عنوان منابع تامین آب چشمه‌ها وابسته‌ایم اما به‌جای حفاظت از این کوهستان‌ها و بهره‌مندی از رودها، چشمه‌ها و پوشش گیاهی کوهستان‌ها درحال تخریب پیکره آن‌ها هستیم.

امیرزاده اشتغال‌زایی و توسعه اقتصادی را یکی از توجیهات فعالیت‌های معدن‌کاوی برشمرد و توضیح داد: بسیاری از معدن‌کاوان که متاسفانه مورد حمایت برخی سیاسیون و مراکز قدرت هستند به بهانه ایجاد اشتغال و توسعه اقتصادی برای جوامع محلی فعالیت‌های معدن‌کاوی را توجیه می‌کنند درحالی‌که گزارش‌های مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی و مراکز بی‌طرف نشان می‌دهد زمانی‌که فعالیت‌های معدن‌کاوی در یک منطقه‌ای صورت می‌گیرد معیشت بومی، پایدار و هزاران ساله جوامع محلی دچار مخاطره و از این رو معدن‌کاوی در دراز مدت باعث نابودی معیشت‌های بومی می‌شود.

ساخت حقوقی در رابطه با معدن‌کاوی بسیار ضعیف و یک طرفه

این فعال محیط‌زیست همچنین ضمن انتقاد از ابهام در سیر قانونی صدور مجوز معدن‌کاوی، تصریح کرد: یکی از بخش‌هایی که می‌تواند در آن فساد رخ دهد فعالیت معدن‌کاوی است چراکه مشخص نیست مجوزهای معدن‌کاوی به چه نحوی صادر یا  به چه کسانی داده می‌شود و سیر قانونی صدور مجوزهای آن چگونه و در کجاها طی شده است.

وی با اشاره به ضعف حقوقی در زمینه فعالیت‌های معدن‌کاوی معتقد است که متاسفانه قوانین در جهت حفظ محیط‌زیست و منابع طبیعی کشور ضعیف و یک‌طرفه به‌سود معدن‌کاوان طراحی شده است که نمونه آن قانون معادن است که با وجود بازنگری در سال‌های ۹۰، ۹۲ و سنوات گذشته باز به سود معدن‌کاوی و با عنوان توسعه اقتصادی و ایجاد اشتغال تدوین شد.

زمانی‌که به طبیعت به‌عنوان یک جسم خام، بی‌جان و بی ارزش نگاه کنیم حاصل آن شرایط  فعلی زیست‌محیطی کشور خواهد بود بنابراین باید به یاد داشته باشیم که کوهستان‌های کشور موهبت الهی است و اگر این نگاه را نسبت به کوهستان‌ها و سایر منابع طبیعی کشور داشته باشیم هیچ‌گاه به خود اجازه نمی‌دهیم که آن‌ها را تخریب کنیم. ازاین‌رو لازم است با یک بینش صحیح در جست‌وجوی راهکارها و روش‌هایی برای معیشت‌های پایدار و سازگار با طبیعت باشیم.

 

منبع: ایسنا

 

امتیاز به خبر :

ارسال نظرات

نام

ایمیل

وب سایت

نظرات شما

هم اکنون هیچ نظری ارسال نشده است. شما می توانید اولین نظردهنده باشد.